Vakanties Kreta

 

Ravdoucha

 

Klik hieronder op de foto voor meer informatie aanrader

 

Dit dorp ligt boven de west kust van het schier eiland Rodopou in het noord westen van de plaatsen Kreta. Inmiddels hoeft men niet meer de oude weg van Chania naar Kastelli te nemen om naar Ravdoucha te komen, ook vanaf de nieuwe weg is het mogelijk om er te komen, het staat al aangegeven. Daar komt u als volgt: Als u het dorp binnen komt gaat u richting kerk, welke gelijk links aan de weg ligt. Direct bij de kerk is een B weg die u rechts afbuigend steil naar beneden leidt, naar de zee. Er is ook een bord Pros Paralia Taverne, naar de stand taverna. De afstand in ongeveer 2 ½ kilometer. Halverwege komt u een in de rots uitgehouwen kerk tegen waarin u fresco's en schilderijen vindt waarvan de ouderdom nog niet is vastgesteld. Direct aan de weg, onder de kerk vindt u nog de oude was plaats van het dorp, waar vroeger de vrouwen bijeen kwamen om te wassen en vooral ook te praten. Voor de kerk vindt u ook een wat tafels en banken waar u rustig kunt genieten van de schitterende Golf van Kastelli. Verderop vindt u nog wat leuke taverna's, allemaal met een mooi uitzicht en goede prijzen. Het strand is kiezel strand. Er is een bus verbinding naar Chania, maar die is meer voor dorpen bedoelt. Met andere woorden, dus de bus vertrekt 's morgens naar Chania en komt 's avonds weer terug.

 

 

Rodia

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Rodiá is een berg dorp ten westen van Heraklion. U volgt de oude weg van Heraklion naar Rethymnon en u buigt na Amoudara af richting Rodia (ook Rogdia genoemd). Dan volgt er een bochtige maar goed begaanbare weg van circa 10 kilometer die u  naar Rodia brengt. Eenmaal in Rodia wacht u een schitterend panorama over de stad Heraklion. Het dorp bezoekt u het beste te voet, de auto kunt u parkeren bij het bus station aan het begin van het dorp. Eenmaal in het dorp herkent u al gauw de over blijfselen van Patriciers huizen uit de Venetiaanse tijd, waarna u rustig een kopje koffie kunt drinken in een van de kafeneions en geniet daarvan van de weidse blik over de stad zonder het lawaai ervan. Vlak voor het dorp gaat er links een zeer slecht begaanbare weg dat u naar het nonnen klooster Savathianon brengt. Op de heen weg vindt u de borden naar het klooster duidelijk aangegeven en onthoud die borden, op de terugweg zijn er namelijk geen borden. Het klooster ligt in een zeer vruchtbare en water rijke kloof en wordt bewoond en gerund door zo'n circa 20 nonnen. Uitnodigend is het hof voor het klooster, vol met water fonteinen en een frisse vegetatie. Geniet ook hier van de stilte. De nonnen zijn zeer gast vrij en beiden u hand werk te koop aan, koopt u gerust wat maar als u niets koopt, laat dan tenminste een 'Obulus' (fooi) achter want het klooster heeft geld nodig om te kunnen overleven. Ook beziens waardig is de rots kerk van Afgios Savvas met bijzonder mooie iconen, met de icoon met de 40 martelaren als hoogte punt. Achter het klooster vindt u dan nog de "Calvarieberg" met voor stellingen van de lijdensweg van Christus. Vanaf het klooster moet u hoe dan ook weer naar Rodia terug, daarna kunt u meerdere wegen verder naar uw volgende doel.

 

 

Samaria kloof

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

De Samaria kloof is een apart verhaal. Overal is de kloof bekend en we geven u een beschrijving hoe het in elkaar zit. Wie op eigen gelegenheid de wel heel lange wandeltocht door de kloof wil maken kan onder meer overwegen om alvast de nacht ervoor in Omolos te over nachten. Vanaf Omolos is het nog ongeveer vijf kilometer naar de kloof. Dit om vroeg opstaan te vermijden. Bij 'Chiloskalo', ook wel de houten trap genoemd begint de afdaling naar de mooiste (en grootste) kloof van Europa. Omdat u een Nationaal Park binnen treedt dient u wel een kaartje te kopen, maar dat is tevens voor de veiligheid, want zo kan men wel controleren of er niemand in de kloof blijft want alles wordt vanaf het begin tot het eind van de kloof in de gaten gehouden, voor uw zekerheid, tenslotte is de kloof wel achtien kilometer! In het begin is de afdaling behoorlijk stijl, derhalve is er ook een houten leuning aangebracht voor de onervaren beklimmers onder ons. Na ongeveer drie of vier kilometer wordt het steilte wat minder en hier vindt u ook de bijna onzichtbare kapel van Aghios Nikolaos. Vervolgens gaat de weg naar het inmiddels door de bewoners verlaten dorp Samaria. Deze moesten de kloof verlaten nadat de kloof natuur gebied werd. Na het dorpje komt nog een dorp (Maria van Egypte) en is de helft van de kloof  inmiddels afgelegd. De laatste vier kilometer van de kloof zijn voor de meeste bezoekers de meest impossante. Lood rechte wanden die wel de 300 meter bereiken met een door gang van amper drie meter. Ook wel genoemd de 'IJzeren Poort'. De Kretenzers kennen, inventief als ze zijn twee manieren om de kloof te 'doen', namelijk de moeilijke en de gemakkelijke manier. Tot dusver was het de moeilijke manier, want je kunt ook met de boot naar Aghia Roumeli en de kloof van de andere kant door lopen. Dan loopt u alleen de 'IJzeren Poort' en keert dan terug. Pakt u echter de héle kloof, dan duurt de tocht ongeveer vijf uur. Denkt u er aan goed voorbereid de kloof te lopen, zeker wat betreft schoenen en water!

 

 

 

Selinari

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Dit dorp hangt eigenlijk boven de nieuwe weg van Heraklion en Aghios Nikolaos, midden tussen de bergen. De weg is hier erg goed maar zeer bochtig en tevens vindt u hier een zebra pad omdat vele gelovigen hier stoppen om het klooster te bezoeken of om even wat te nuttigen, dus kijk hier goed uit! Hier vindt u ook het klooster van Sint George van Selinari, een schitterend klooster met bankjes om te zitten midden tussen de pijn bomen met een hele mooie bron. Het water van Selinari zult u ook vaak in restaurants en winkels en in flessen vinden als bronwater.

 

 

Spinalonga

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Brengt u ook een vakantie bezoek aan het historische eiland Spinalonga, voor de kust bij Agios Nikolaos. Dit kleine rots eiland kent een lange, boeiende geschiedenis. Al vanuit de oudheid werd het ingericht voor de verdediging van de antieke havenstad Olous, gelegen aan de kust vlak achter Spinalonga. In de loop der eeuwen is Olous onder water verdwenen maar de resten van de stad bevinden zich nog altijd op de bodem van de zee. Ook de Venetianen, die Kreta in de 14e eeuw in bezit namen, beseften de strategische ligging van Spinalonga. Zij bouwden een grote vesting op de restanten van het oude fort en maakten Spinalonga tot een van de belangrijkste verdedigings werken uit de geschiedenis van die tijd. Gedurende de Turkse bezetting van Kreta, die duurde tot eind van de 19e eeuw, werd Spinalonga bevolkt door Turkse families die er binnen de oude vestings muren onder eigen militaire bescherming hun huizen bouwden en tuinen aanlegden. Na een des betreffend besluit van de Griekse overheid, werd Spinalonga vanaf 1904 een leprakolonie. De lijders aan lepra (een gevreesde ziekte waarvoor pas in 1947 een genezend medicijn werd ontdekt) leefden tot dan toe een geisoleerd en zwervend bestaan, verstoten uit hun dorpen en steden. Spinalonga werd een plek waar ze werden bijeen gebracht. Een verbannings oord welis waar, maar ook een plaats waar medische zorg was, financiele ondersteuning, en een dorp waarin de lepra lijders zich een eigen woon gemeenschap wisten te vormen. Een uitstekende boot excursie van de Firma Nostos Tours brengt u vanuit de haven van Agios Nikolaos naar Spinalonga. U maakt met het mooie motor schip De Venus (bar restaurant aan boord) een heerlijke tocht door de prachtige Golf van Mirabello. Onderweg legt De Venus stil voor een verfrissende duik in het kristal heldere zee water. De excursie staat onder leiding van de uitstekend  gids, wiens oom in de leprakolonie Spinalonga werd geboren. Dimitris vertelt u  het échte verhaal van de geschiedenis van Spinalonga en over het échte leven ten tijde van de leprakolonie, met meer dan overtuigende bewijs stukken. Oh ja, op de terug reis staan nog enkele aangename verrassingen te wachten! Vertrek dagelijks: om 12.30 uur. Terug in de haven van Agios Nikolaos: om circa 17.00 uur. Ticket verkoop bij de boot: vanaf 9.00 uur. voor kinderen betaald u de halve prijs. De voordeligste manier om Agios Nikolaos te bereiken is per openbaar vervoer. Vanuit alle belangrijke toeristen centra rijden er regel matig busdiensten naar dit gezellige stadje met zijn vele terrasjes, winkeltjes en restaurants.

 

 

Stalis

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Als u van Heraklion via Hersonissos bent gekomen komt er even niets en dat komt het dorp Stalis (ook Stalida) genoemd. Stalis bestaat uit een lange kuststrook met de boulevard met daar achter weer verschillende straten met hotels en appartementen. Het is een schakeling van bars, winkels en restaurants met weinig verkeer, daar er overal drempels zijn aangelegd. Afgezien daarvan is het grootste gedeelte een richtings verkeer. Aan het einde van Stalis loopt het dorp bijna ongemerkt over in Malia. Het strand is circa 1 kilometer lang en op sommige plekken 40 meter breed. Het strand van Stalis is minder geschikt voor gezinnen, daar het snel afloopt in zee. Excursie mogelijkheden zijn er zat ook is Stalis de ideale plek om het Lassithi plateau te doen. Uiteraard zijn ook de opgravingen van Malia binnen bereik. Sommige accommodaties liggen aan de andere kant van de grote weg rond het eiland, maar er zijn veel tunnels onder de weg, zonder dat men hals brekende toeren hoeft uit te halen om in het centrum en bij het strand te komen.

 

 

Tylissos

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

In het dorp Tylissos langs de weg van Heraklion naar Anogia (ongeveer op de helft) zijn nog steeds de opgravingen van huizen uit de Minoische tijd te bezoeken. Ze werden begin vorige eeuw ontdekt en uitgegraven. De meeste vondsten zijn overigens in het Archeologisch museum van Heraklion tentoon gesteld. Men vermoedt dat hier de aller oudste nederzetting van Kreta griekenland heeft gelegen, bewijzen zijn hiervoor echter niet. U kunt de opgraving bezoeken van 09.00 uur tot 15.30 uur, op zondag een uurtje korter. Overigens kunt u de opgravingen niet missen, u volgt gewoon de borden en op een gegeven moment rijd u vanzelf op een (gratis) parkeerplaats, waar u ook nog een gratis platte grond krijgt. Maar het wordt meer gewaardeerd als u als toerist ook nog een kleedje koopt. En wie denkt dat de entree van de opgraving gratis is die heeft het mis, want zodra men de opgraving betreedt komt er ergens uit een donkere hoek het gebaar Ticket pleas !

 

 

Vai

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Het palmen strand van Vai in het uiterste oosten van Kreta is één van de meest bezochte en fotografeerde plekjes van het eiland. Het verhaal wil dat op deze plek de (Arabische) dadel kauwende zee rovers vaak aanmeerden en hun dadel pitten in het zand uit spuwden. Zo zouden dan de dadel palmen zijn ontstaan. Dit is dan ook niet meer dan een legende want iedere planten kenner weet dat deze bomen gewoon overal op Kreta voor komen net als alle andere bomen in Vai, dus niets is er van buitenaf gekomen. Verder is er ook niets bekend over Arabische zee rovers.Het palmen strand is hoe dan ook een sprookje die allereerst werd ontdekt door rugzak toeristen en deze zul je er nog steeds vaak tegen komen, maar niet meer slapend op het strand onder de palmen. Daar heeft de overheid een stokje voor gestoken door het gebied af te bakenen en als natuur reservaat te noemen.Zo mag het strand alleen maar bezocht worden tussen 7.00 en 21.00 uur en is kamperen of over nachten verboden, met andere woorden 's avonds gaat het strand dicht. Vaak is hier ruzie over geweest, maar de stranden en daar achter liggende gebieden waren in een staat van verwoesting dat er wel maatregelen genomen moesten worden. Maar Vai heeft daardoor niets aan schoonheid ingelevert en het is er nog steeds een goed verblijf. Ook is er al altijd wel wat te beleven in Vai. Ook is er een restaurant en een snackbar en het uitzicht is en blijft adem benemend. Het strand zelf is grof zand maar wel mooi. In het water liggen wel rotsen. Naast het restaurant begint een route naar het volgend panorama punt over in de bocht, gewoon de rode stippen volgen. (Niet geschikt voor gezinnen)! U kunt Vai bereiken per auto (parkeren tegen betaling) of met de bus vanuit Sitia ( 5 x per dag).Overigens hebben we vernomen dat er een gigantisch (engels) toeristen complex gebouwd zal worden met ruim 7000 bedden, waar of niet waar, we zouden zeggen geniet nog van Vai zolang het nog kan.

 

 

Vrysses - Vrisses

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Vrysses - Vrisses ligt aan de oude weg tussen Georgo poulos en Kalyves aan de noord kust van Kreta en heeft op het eerste gezicht niets te bieden. Kijkt u echter verder dan is het best een leuk dorp. Dwars door het dorp loopt een beek en dat zorgt ervoor dat alles net iets groener is dan elders. Overigens is de productie van honing en yoghurt hier net zo spreek-woordelijk als toeristisch. Soms komt het voor dat er afgedongen moet worden over de prijzen van de yoghurt met honing, en dat heeft niets met de Kretenzer gast vrijheid te maken maar met handel. Wij zijn in ieder geval van deze zakelijkheid geschrokken. Hier, in dit dorp, is zelf een betaal automaat, en dat verklaart al heel veel.

 

 

Witte bergen  Lefka Ori

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

De witte bergen  Lefka Ori zijn in het westen het grootste gebergte van Kreta, welk langzaam in het zuid westen langzaam over vloeit in het Volakias gebregte. De hoogste berg hier is de Pachnes met 2452 meter boven zee spiegel, maar ook de Volakias mag met zijn 2119 best trots zijn op haar grootte. Door deWitte berge loopt in het zuid westen ook de Samaria kloof. Niet onterecht draagt dit gebergte de naam Witte Bergen want zelfs als er geen sneeuw ligt, zoals in de zomer dan nog zijn alle toppen en berg hellingen wit, maar dan van het zonlicht. Een heel indruk wekkend geheel !

 

 

Xerokambos

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Deze afgelegen plaats in uiterst zuid oosten van Kreta is alleen per auto te bereiken. Kort na Ano Zakros gaat u richting Kato Zakros. Let dan op de verkeers borden met de naam Xerokambos  Na 11 kilometer moet u er zijn. Het tweede deel van deze rit is heel mooi, zeker vanwege een kloof die aan de linker kant van de weg loopt. Deze is te lopen via Xerokambos dit ligt ongeveer 1 kilometer verder van het dorp, waar niet veel te zien is. Het strand echter is schitterend, met rots plateaus met fijn zand stranden en baaien. Een mooier zand strand op Kreta kennen we niet. Let op, op het hele strand is er geen schaduw. Voor wat de accommodatie betreft, hier en daar is er kamer verhuur en op het strand is zelfs een motel Ambelos. Voor het eten zijn er een aantal kleine taverna's en kafeions.

 

 

Ziros

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie aanrader

 

Ziros is een bijzonder klein dorp werkelijk in het uiterste zuid oosten van het eiland. Het dorp leeft van de wijn bouw en vee teelt. Het ligt op een berg plateau, boven de Lybische Zee, pal aan de weg van Xerokambos naar Sitia. Beziens waardig heden zijn er niet veel, alhoewel de twee kerken en de lokale wijn fabriek om te bezoeken.

 

 

 

 

 

Lees dit,

 

www.holidaycrete.eu: besteed veel zorg aan het bijhouden van alle informatie op de site. Maar door foutief aangeleverde informatie en andere oorzaken kunnen er dingen fout gaan. Bovendien is www.holidaycrete.eu niet verantwoordelijk voor eventuele type en drukfouten. Het gebruik van de informatie op www.holidaycrete.eu is daarom voor eigen risico. 
www.holidaycrete.eu: verleent een dienst aan de gebruikers van internet door middel van het vermelden van informatie die bij de verschillende bronnen te vinden zijn. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het nagaan of de verkregen informatie (nog) correct en geldig is. www.holidaycrete.eu kan daarom nooit verantwoordelijk worden gesteld voor gevolgschade van de doorverwijzing naar deze informatie.
www.holidaycrete.eu: is dan op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud, vergelijkingen en interpretaties van de inhoud, vergelijkingen en resultaten van de websites die door www.holidaycrete.eu worden gebruikt en of via hyperlinks vanaf www.holidaycrete.eu bezocht kunnen worden.

 

 

Privacy verklaring bekijken