Vakanties Kreta

 

Chania

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Tot 1972 was  Chania de hoofdstad van Kreta, heden is over het qua grote de tweede stad na de huidige hoofdstad Heraklion. Veel mensen zijn van mening dat Chania tot een van de mooiste steden van Griekenland genoemd kan worden. Men kan de stad onder verdelen in de oude en de nieuwe stad die aan het oude gedeelte grenst. Kenmerken voor de oude stad zijn de prachtige Venetiaanse haven, de moskee en minaretten, de vuurtoren, kerken, en huizen uit de Venetiaanse en Turks periode. Wandelend door de smalle steegjes rondom de haven, maakt U een wandeling door de geschiedenis van Kreta! In dit gedeelte van de 13e eeuwse haven zult U verbaasd zijn over de grote verscheidenheid aan tavernas, bars en winkels. In de overdekte markt hal, gebouwd in kruis vorm en uniek op Kreta, worden dagelijks verse etens waren aangevoerd, vooral de vis en vlees kramen worden druk bezocht. Westelijk gelegen van de stad vindt U vele stranden langs kleine dorpjes, ideaal voor een strand vakantie in combinatie met een aktieve vakantie. Op enkele plaatsen worden watersport mogelijkheden aangeboden zoals wind surfen en water skien. Ten noord oosten van Chania ligt het schier eiland Akrotiri. Hier kunt U een bezoek brengen aan de kloosters Agia Triada en Gouvernetou, respectievelijk uit de 16de en 17de eeuw, of aan de graven van beroemde staats man Venizelos en zijn zoon. Graven die vecht lust voor de vrijheid typeren maar ook nog eens een schitterend uitzicht bieden over Chania. De route naar het schier eiland biedt prachtige uitzichten over de baai van Souda en zijn natuurlijke haven. Steden en dorpen in het zuiden zoals Sougia, Chora Sfakion en Paleochora, en in het westen Kastelli en Phalassarna, zijn gemakkelijk bereikbaar per openbaar vervoer. Chania is een prima uitgangs punt voor het wandelen door de beroemde Samaria kloof. Deze 18 km lange wandel tocht brengt U vanaf Omalos naar de zuid kust van Kreta.

 

 
Dikiti gebergte

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Het Dikiti gebergte is na Ida Psiloritis en Lefaka Ori (Witte bergen) de derde in grote van het gebergte op Kreta.Het gebergte begint ten westen van Aghios Nikolaos en de hoogste berg is Oros Dikti met 2148 meter boven de zee spiegel. Midden in dit gebergte ligt het Lassithiplateau, waar naar het hele gebied in het oosten vernoemd is.

 

 
Elafonisi

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Het eiland Elafonisi ligt aan de zuid west kust van Kreta, ongeveer 6 kilometer van het klooster Chryssos kalitissa. Veel reis leidingen prijst het eiland de hemel in al zou het op een eiland in de Zuid zee lijken, dat is onzin, maar het is er érg mooi. Er ligt onder andere een schitterend strand dat langzaam afloopt in zee. Vanaf het vasteland kan men gemakkelijk naar het eiland lopen, het water wordt er niet dieper dan 1 meter, als je tenminste op de route blijft. Er zijn enkele kleine restaurantjes en snack bars, waar ze overigens niet al te veel vragen, u hoeft ook niet een uitgebreide keuken te verwachten. Tenten opslaan mag niet meer, is hier absoluut verboden. Maar langzamerhand komen ook daar al de kamer verhuurders langzaam op gang. Slechts één keer per dag gaat er een bus van en naar Chania.

 

 
Episkopi

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Een klein dorp met amper 1000 inwoners ten zuid oosten van Heraklion gelegen. Vanaf  Heraklion gewoon de oude weg en dan bij Karteros naar rechts, richting zuiden. Eerst nog over Aghios Ionnis en dan uiteindelijk Episkopi. Een slordige 24 kilometer van de hoofdstad. Eenmaal boven aan de berg komt u een onaangename verrassing tegmoet in de vorm van meerdere (deels onleesbare) wegwijzers. Wilt u alleen naar Episkopie, ga dan op dit punt rechts,dan komt u er wel. Onderweg passeert u dan ook nog een struis vogel farm. Eenmaal in Episkopie, vergeet u dan niet in het dorps centrum links af te slaan, anders rijdt u zich hopeloos klem, en kunt u alleen nog met behulp van de bewoners terug keren en het als nog proberen. Episkopi zou één van de oudste dorpen van Kreta zijn. Belangrijkste drie beziens waardigheden zijn de drie Byzantijnse kerken, Aghia Paraskevi uir uit de 13e eeuw, Aghios Fokas is maar liefst uit de 10e eeuw en Tou Archangelou Michail, opgedragen dus aan de aarts engel Michael en deze kerk is uit de 14e eeuw. Dan zijn er natuurlijk nog wat nieuwe kerken en een water molens. Voorts worden hier jaarlijks allerlei sport wed strijden gehouden, midden augustus, evenals kunst tentoon stellingen. De bus uit Heraklion naar Skourokefali rijdt drie keer per dag en doet daarbij ook Episkopi aan.

 

 
Fodele

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
27 kilometer ten westen van Heraklion ligt het dorpje Fodele. Van de nieuwe weg af wordt u er vanzelf naar toe verwezen. Eenmaal van de weg af rijdt u door een mooi landschap met aan beide zijden van de weg sinas appel bomen en citroen bomen. Na drie kilometer bereikt u het plaatse Fodele. Hier komt u echt in de binnen landen van Kreta, met een water val en een rivier waarin de eenden naar harte lust kwaken. In dit dorpje werd de bekende schilder Domenicos Theotoko poulos geboren. De naam zegt u waarschijnlijk niets, maar als we u vertellen dat deze Griek naar Spanje trok om daar te schilderen.. De Spanjaarden vonden deze naam veel te ingewikkeld en noemden hem gemaks halve de Griek oftewel El Greco. Veel valt er hier niet te zien van de grote schilder, er staat op het centrale plein een stand beeld van de schilder met daar onder zijn naam, geschonken door de universiteit van Valladolid, en een paar kilometer buiten het dorp staat het El Greco huis, thans een museum. Heel beroemd zijn ook de kerkjes iets uit het centrum gelegen, gewijd aan de moeder Maria. Hier vindt u frescos uit de 14e eeuw.

 

 
Gournes

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Na de plaats Kokkini Hani volgt gelijk de plaats Gournes. Een vrij rustige bad plaats met mooie stranden. Hier zijn heel veel privé accomodaties gevestigd, als mede een camping. Het grootste gedeelte van Gournes wordt in beslag genomen door een oude Amerikaanse legerbasis en hotel Royal wat ook niet meer in gebruik is. Rustig gelegen is Gournes niet, de binnen komende vliegtuigen naar Heraklion kunnen enige overlast veroorzaken. Openbaar vervoer is hier goed geregeld, ieder half uur vertrekt er een bus van en naar Heraklion.

 

 
Gouves

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Gouves ligt ten oosten van Heraklion en is een grote badplaats. Eigenlijk bestaat Gouves uit twee gedeeltes, Kato Gouves en Pano Gouves, oftewel beneden en boven Gouves. Boven Gouves is een echt Grieks dorp, maar naar het strand zal het ongeveer drie kilometer zijn. (Bergaf waarts)! Beneden Gouves is het erg toeristisch. Er is niet echt een oude dorps kern, het is één grote toeristen plaats met een bijzonder lange en gezellige boulevard met leuke lantaarns. Er zijn heel veel kleine winkels, veel bars en andere uitgaans gelegen heden. Het strand in Gouves is erg goed en er is een heel leuke jacht haven. Vanuit Gouves kunt u onder meer een excursie maken naar het eiland voor de kust Dia.

 

 
Gavdos

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Dit eiland links onder Kreta gelegen is het meest zuidelijke plek van Europa. Het eiland is alleen te bereiken met de post boot vanaf Paleochora, Chora Sfakion, Aghia Roumeli en Sougia. Terug kunt u pas de volgende dag, als het weer dat natuurlijk toe laat, want als de wind te hard wordt, kan het wel eens zijn dat u meerdere dagen op het eiland vast komt te zitten. Zo zijn de ongeveer 50 bewoners van Gavdos ook in de winter van de rest van de wereld afgesneden. Voordeel van deze verbinding is dat Gavdos niet gauw een toeristische plek zal worden. Gezien de infra structuur kan dat voorlopig ook niet, want er zijn heel weinig accommodatie's op het eiland. Als u er persé heen wilt en het niet zo nauw neemt met de dagen en de planning ervan, ga dan naar het oude vissers kwartier in Paelochora voor de afreis. Daar zal men u zeker verder helpen. U hoeft geen ezel te verwachten, wat u wel echter vindt is totale rust, weg van het aardse. Griekenland op zijn goed koopst. Stromend water is er niet, tegenwoordig is er wel elektriciteit, en een paar auto's. In één van deze auto's kunt u zich ook van de haven naar de 'hoofdstad' kastri laten brengen. Verdere transport middelen zijn tractors met aanhangers die als taxi fungeren. Inkopen is er wel mogelijk, uiteraard zeer beperkt! Er zijn drie stranden, ten eerste Sarakikino beach, hier zijn ook meerdere restaurantjes. Het strand is hier wel niet zo mooi erg vuil, waarschijnlijk komt dat door de kampeerders op het strand, want het vuil wordt er maar zelden opgehaald. Het tweede strand is Georgos beach, met een grote taverna, een kamer verhuur bedrijf en wat andere toeristische zaken. Dit is het meest geliefde strand. Dan is er nog het strand op het zuidelijke punt van Gavdos, moeilijk te bereiken maar daarom ook rustiger. Hier gaan ook vele vissers heen en niet voor niets, maar ook een wandeling over het eiland loont zeer de moeite.

 

 
Chersonissos

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Was Chersonissos voor twintig jaar nog een authentiek Grieks dorp, het is nu zo'n beetje het grootste toeristen oord op Kreta, in ieder geval van de noord kust. Er is een oud Hersonissos en een niew Chersonissos, zoals dat door sommigen gesteld wordt, maar in feite is het Hersonissos (boven) en Hersonissos haven (beneden). In Hersonissos haven is het grote gebeuren, terwijl boven nog een iets authentieker Grieks dorp is, samen een drie eenheid met de dorpen Koutouloufari en Piskopiano. In Chersonissos (door sommigen ook wel Chersonissos of zelfs Xersonissos genoemd) bevinden zich zo'n 80 hotels en veel appartementen. Hersonissos is zelfs een beetje een hoofdstad geworden met een eigen district, zo is er een politie bureau en zijn er meerdere medische centra's waar men, indien goed verzekerd, gelijk zonder betaling (na overleg van het verzekerings pasje) geholpen wordt.
Als u écht wilt uitgaan is Chersonissos natuurlijk de plek, met name voor de jongeren. Voor wat sport en spel betreft, aan het einde van de boulevard ligt het één van de eerste 4-sterren hotels van Kreta hotel Creta Maris, en daar kunt bijna alle water sporten beoefenen. Voorts is het het water park Starbeach, aan het einde van Hersonissos, richting Malia. De stranden van Chersonissos zijn wat minder, bij Creta Maris is een groot strand en aan het andere einde van het dorp worden de stranden weer breder. Voor de rest zijn de stranden klein te noemen.

 

 
Istro

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Istro ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van Aghios Nikolaos op de weg naar Sitia. Het is een lang gerekt dorp en loopt helemaal door naar zee.  Istro heeft een verbinding met  Kalo Chorio ( in het Nederlands mooi dorp). Helaas is Istro niet rustig gelegen, zeker niet door het velen vracht verkeer wat er door heen rijdt, maar veranderingen zijn in aantocht. Er zijn veel straten die naar de zee leiden, waar de baaien nogal kiezel strand hebben. Overal zijn zon schermen te koop alsmede gekoelde dranken. Deze bad plaats is uitermate geschikt voor gezinnen, maar gaat men met de jongeren naar Istro, dan is daar  niets te beleven. De bus van Aghios Nikolaos naar Sitia en Ierapetra stoppen  hier.

 

 
Kalamafka

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Wat betreft Kalamafka, land schappelijk gezien is dit één van de mooiste dorpen van Kreta. Omdat het helemaal uit de richting ligt komen hier gelukkig nog weinig toeristen, behalve dan de lokale toeristen. En dat dan weer voor namelijk vanwege het mooie kerkje tou Thimou Stavrou, of het heilige kruis, welke midden in het dorp op een rots ligt. Maar liefst 245 treden brengen u naar boven, maar zeker de moeite waard. Op de plaats waar nu de kerk staat stond ooit het acropolis van de oude plaats Larissa, ooit ontstaan in de Minoische tijd. Helaas is daar niets meer van te zien. In ruil daar voor rechts van de kerk een natuurlijke rots formatie genoemd "Petrinos Theos ofwel "de stenen God". Dan nog een mooi onderwerp om de kerk te bezoeken, namelijk het mooie uitzicht op de Libische Zee. Naast dit kerkje verbleken alle andere kerken in het dorp, doch ook deze kerkjes zijn een bezoek zeker waard. Denkt u wel aan passende kleding? Wat ook nog een bezoekje waard is, is een ritje (met auto) richting zuiden naar males, via Anatoli. De rots partijen onderweg zijn indruk wekkend waarbij u ook nog de Sarakinas kloof passeert, dus als u zin heeft ?

 

 
Kato Zakros

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Er zijn drie redenen te noemen waarom Kato Zakros zeker een bezoek waard is, ten eerste omdat men hier de vierde Minoische opgraving vindt (naast Festos, Knossos en Malia), ten tweede vanwege de milde temperatuur hier groeien de bananen ook buiten de kassen en als laatste omdat dit met meest zuid oostelijke puntje van Kreta is, hier houdt Kreta (en Europa) als het ware op. U gaat van Sitia via Palekastro en Ano Zakros naar Kato Zakros. In Ano Zakros gaat men bij hotel Zakros rechts naar beneden en dan zijn het nog slechts 8 kilometer over goed geasfalteerde weg. Er rijdt zelfs twee maal per dag een bus van Sitia naar Kato Zakros. Vlak voordat u Ano Zakros uit rijd ligt links een kleine opgraving van een Minoische villa.Geloof ons als we u zeggen dat de route over de nieuwe asfaltweg naar Kato Zakros adem benemend is. mooie uitzichten over de zee, de bergen en de baai van Zakros.Ook te voet is het een mooie weg naar Kato Zakros. Of wel via de geasfalteerde weg, dan wel via de oude weg, die de nieuwe weg kruist. Hier kan men niet meer met de auto rijden, dat is sinds de nieuwe weg verboden. Beziens waardigheden Kato Zakros is door gaans niet alleen de plek waar rugzak toeristen komen, maar ook veel mensen die zijn geïnteresseerd in de opgravingen. Hier werd namelijk per puur toeval de 1961 het Minoisch paleis ontdekt. Wat was dan het toeval een paar boeren die een nieuwe broei kas wilden bouwen begon met graven en vondt bijna onmiddellijk Minoische sieraden. In al hun eerlijkheid hebben ze de sieraden aan de overheid aangeboden en die begonnen gelijk met graven en zo kwamen de resten van het paleis naar boven. Sinds dien is er een bouw verbod in Kato Zakros, want tot dat het hele paleis is opgegraven en in kaart gebracht,' weet niemand hoe ver het paleis zich in het dorp verspreid. Verwacht er dus ook niet al teveel toeristische infrastructuur. Overigens hadden de Britten ook al vermoed dat er een Minoisch paleis moest bestaan en zij waren reeds in 1901 aan het graven, maar op de verkeerde plek. De beste tijd om Kato Zakros te bezoeken is 's ochtends vroeg, daar er dan nog niet veel toeristen zijn, en de plaats nog niet vol staat met auto bussen.

 

 
Knossos

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
De beroemdste archeologische opgraving van Kreta is Knossos. De plaats Knossos ligt op ongeveer 5 kilometer van Heraklion land in waarts. Knossos is de ruïne van het grootste en meest luxe Minoisch paleis, gebouwd in het midden van een grote stad. Het eerste paleis is gebouwd in 2000 voor Christus en vernield ongeveer 1700 voor Christus.  Daarna werd het onmiddellijk weer opgebouwd en het werd nog mooier dan het eerste, maar uiteindelijk werd ook dit paleis weer verwoest. Waarschijnlijk tijdens de uitbarsting van de  vulkaan op Santorini. De opgravingen zijn voor namelijk rond 1900 gedaan door Sir Arthur Evans, die daarna ook voor de reconstructie van bepaalde gedeeltes heeft gezorgd.

 

 
Kokkini Hani

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Wat vijftien jaar geleden nog een onbekend dorp (maar typisch Kretenzer dorp) was tussen Heraklion en Aghios Nikolaos, is nu een bad plaats van allure geworden. Over dag is het er heerlijk rustig, u geniet van het strand of van de mooie omgeving. Aan de boulevard van Kokkini Hani is de laatste tijd heel hard gewerkt, en ieder seizoen wordt het beter (volwassener). Geen massa  toerisme, nee, gewoon goed , en de zons ondergang aan de boulevard is bijna sprookje,  en het avond leven, met typisch Griekse taverna's, maken het nog leuker, en voor over dag zijn er de leuke winkels, en kiezel stranden en een mooi zand strand met tal van water sport faciliteiten. Kokkini is welis waar niet zo wild en levendig als  Hersonissos, maar er is wel veel dans muziek, en gezelligheid, kortom een heerlijke vakantie plek. En wilt u toch eens een keertje uit uw dak, het levendige Hersonissos en Heraklion liggen op redelijke afstand.

 

 
Kournas meer

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Er is op Kreta een binnen meer waar je ook écht op kunt varen, namelijk het Kournas meer. De weg er heen is wat moeilijk te vinden dus het is wel zoeken. Vanaf het plein in Georgiopoulos rijdt u de oude weg op richting Rethymnon en dan ga je de weg na zoon drie kilometer rechts af. Dan rijdt u weer drie kilometer en dan komt u bij het dorp Mouri, dat, zo lijkt het, als het ware boven het meer hangt. Er zijn een paar tavernes en andere horeca gelegen heden, en ook kunt u er water fietsen huren. Het water is er bijna altijd rustig dus er is geen gevaar en daar naast is het heerlijk vanaf de waterfiets eens een frisse duik te nemen. Rondom het meer is er geen wandel weg.

 

 
Krousonas

 

Klik hierboven op de foto voor meer informatie

 
Landelijk dorp zuid westelijk van Iraklion. Vanaf Heraklion neemt u de oude weg richting westen. Na Gazi gaat u onder de nieuwe weg door waarna gelijk de eerste of tweede weg links. (beide wegen leiden naar Krousonas). tip, ga bijvoorbeeld de eerste weg heen en de tweede weg terug. Zo ziet u nog eens wat. De eerste weg leidt via Kalessia en Voutos naar Kroudonas, de andere (tweede) direct, maar is absoluut niet korter. De routes voeren, zeker in het najaar, door mooie wijn gaarden, het is een waar genot deze route te rijden. Krousonas met zijn oostelijke uitlopers van het Ida gebergte is gelegen op circa 450 meter boven zee spiegel en leeft voor namelijk van de land bouw en vee teelt. Dat is ook niet de reden om dit dorp te bezoeken maar wel de vele  fruit bomen zijn zeer mooi. Waar of niet, men zegt dat hier eens de weg heeft gelegen die van het paleis van Knossos naar de offer plaatsen en Ideon Andron leidde. Verder zijn hier hier nog de restanten van de Mycenische neder zetting en de daarbij behorende doden stad. Het nonnen klooster Moni Agias Irinis (Klooster van de heilige Irene) ligt ongeveer 2,5 kilometer zw buiten het dorp. Het klooster ligt op ruim 700 meter hoogte en biedt een mooi uitzicht over de golf van Heraklion.

 

 

 

 

 

 
Lees dit,

 
www.holidaycrete.eu: besteed veel zorg aan het bijhouden van alle informatie op de site. Maar door foutief aangeleverde informatie en andere oorzaken kunnen er dingen fout gaan. Bovendien is www.holidaycrete.eu niet verantwoordelijk voor eventuele type en drukfouten. Het gebruik van de informatie op www.holidaycrete.eu is daarom voor eigen risico. 
www.holidaycrete.eu: verleent een dienst aan de gebruikers van internet door middel van het vermelden van informatie die bij de verschillende bronnen te vinden zijn. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het nagaan of de verkregen informatie (nog) correct en geldig is. www.holidaycrete.eu kan daarom nooit verantwoordelijk worden gesteld voor gevolgschade van de doorverwijzing naar deze informatie.
www.holidaycrete.eu: is dan op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud, vergelijkingen en interpretaties van de inhoud, vergelijkingen en resultaten van de websites die door www.holidaycrete.eu worden gebruikt en of via hyperlinks vanaf www.holidaycrete.eu bezocht kunnen worden.

 

 
Privacy verklaring bekijken